Valt het jou ook zo op dat aan coronabegrippen vaak persoonlijke kenmerken worden toegedicht? “Intelligente lockdown…”, “Wij doen het goed, het virus doet het beter”, “Corona is onder ons en blijft onder ons”, “Het virus grijpt ongeremd om zich heen” en ga zo maar door. Het klinkt allemaal wel heel herkenbaar en concreet zo. Het komt zo voor heel veel mensen ook wel heel dichtbij.

Personificatie. Ik leerde voor het eerst over dit begrip op de middelbare school. Mijn leraar Nederlands legde uit dat ‘een luie stoel’ niet bestaat. De persoon die erin zit, zou hoogstens lui kunnen zijn, maar de stoel zelf…? Nee. Een stoel is een stoel. En kan geen enkele persoonlijke karaktereigenschap worden toegedicht, hoe graag we dat ook zouden willen. Een virus dat het goed doet. In hoeverre kan een virus zijn eigen koers uitzetten en die ook handhaven? En een intelligente lockdown, in hoeverre kan een lockdown voor zichzelf denken? En dan al helemaal in het belang van de mens?

Wat zou de reden achter het gebruik van deze personificaties zijn? Juist omdat dit soort woorden zoveel doen in ons brein, bewust en onbewust, triggert het mij dit te onderzoeken. En dan vraag ik me weleens af: ‘Zou dat te maken hebben met het feit dat we geen concrete persoon hebben om als schuldige aan te wijzen’? Of kan ik beter zeggen: schuld af te schuiven? Want wat gebeurt er doorgaans als we boos, verdrietig of angstig zijn? Juist, dan wijzen we negen van de tien keer met onze vinger naar een ander: “Jij bent de schuldige! Jij bent de reden dat ik me nu zo voel.” En als klap op de vuurpijl durven we er ook nog met enige regelmaat aan toe te voegen: “En daarvoor zal jij moeten boeten.” Hebben we dat niet al eens eerder in de geschiedenis gezien, dat wanneer er een noodsituatie is er in no-time een (on)schuldige wordt aangewezen? En wanneer de zogenaamde boosdoener niet direct getraceerd kan worden, luidt de mededeling maar al te vaak: “Wij zullen er alles aan doen om de dader zo snel mogelijk achter de tralies te krijgen.” Haaahhhh…. De kijker kan weer opgelucht ademhalen: “Er wordt voor mij gezorgd. Ik ben veilig.”

Het lastige aan de coronatoestanden is, dat wij onze ‘vijand’ niet kunnen zien. Dus er is zwaarder geschut nodig om duidelijk te maken wat er aan de hand is. Het zijn metaforen en vergelijkingen die ons brein helpen het onzichtbare zichtbaar te maken. Ondanks dat we dit nog nooit hebben meegemaakt, kunnen we het relateren aan dingen die we wél kennen. Het wordt persoonlijk gemaakt. Maar net als dat een stoel niet lui kan, zijn, kan een virus niet goed- of kwaad(bedoelend) zijn en een lockdown nooit zelfsturend.

Waarom vinden onze politieke leiders het nodig om een schuldige aan te wijzen? Wellicht zodat zij niet naar zichzelf hoeven te kijken? Of leidt dit soort taalgebruik vooral tot het aanwakkeren van angst en leidt het vooral af van de kern, van datgene waar het werkelijke om gaat?

‘De burger weer aan zet.’ Een inmiddels veel gehoorde woordcombinatie binnen VSN, maar zeker niet zonder reden. Inderdaad, laten wij met elkaar ons eigen tuintje aanharken, opdat we voldoende ruimte over hebben om ook onze gemeenschappelijke tuin schoon en netjes te houden.

Maar laten we eens kijken hoe het er nu voor staat. Mark Rutte had het over een intelligente lockdown. Waar veel mensen vallen over de terminologie bij ‘intelligente lockdown’ (“Intelligent?? Wat is daar nou intelligent aan?!?”), kan ik daar juist helemaal inkomen. Het coronabeleid is werkelijk op briljante wijze in elkaar gezet. Wij hoeven alleen maar naar de cijfers om ons heen te kijken voor de effectiviteit ervan: inmiddels loopt vrijwel iedereen in de supermarkt met een mondkapje. Dat vind ik ongelooflijk knap en slim gedaan. Zeker gezien de coronakaarten die op tafel liggen: een IFR van rond de 0,20 (wat erg laag is en vergelijkbaar met een griepseizoen), HCQ toch een uitstekend medicijn blijkt te zijn (i.c.m. zink) in de eerste fase van COVID-19, dit virus ten onrechte op Lijst-A staat en Mark een paar maanden geleden nog beweerde dat het dragen van niet-mondkapjes totaal geen zin heeft. Tel daar een ongeschikte PCR test bij op en er blijkt filnk wat intelligentie nodig om dat te bewerkstelligen. Of het fraai is, laat ik aan de lezer over.

Want onlangs zijn wij weer zo’n ‘intelligente’ lockdown ingegaan. Mark en Hugo hebben weer afgekondigd de horeca te sluiten, waardoor zeer waarschijnlijk zo’n 40% failliet gaat. Ouderen worden weer ongevraagd van hun vrijheden beroofd. En zelfs een jongere wordt een dringend advies gegeven om mondkapjes te dragen op school, wat in die leeftijd vaak neerkomt op verplicht, aangezien de peer-pressure en de angst buiten de boot te vallen.

Met intelligentie alleen kunnen we dus ongelooflijk veel bereiken, getuige het effect van het mondkapjesbeleid. Wat ik dan ook mis in deze aanpak, is liefde. Liefde voor de medemens, liefde voor de ouderen, voor de jongeren, voor de kinderen, voor de muzikanten, de kunstenaars, de artiesten, de liefde voor de gehele culturele sector, ja gewoon de mens.

Maar met alleen intelligentie redden we het niet. Anders zou er niet zo’n desastreus beleid uitgerold worden. Wat zou er gebeuren als we er ‘liefde’ aan toe zouden voegen? Wat zou liefde doen met deze coronasituatie? Ik werk een aantal voorbeelden uit.

Wat zou liefde doen met…

  • Onze ouderen in verzorgingstehuizen, afgescheiden door plastic wanden, die zeggen dat dit nog erger is dan WOII? Zou liefde niet de keus bij hen leggen wat zij met het laatste stukje van hun leven willen?

Wat zou liefde doen met…

  • Onze ondernemers? Zou liefde niet in gesprek gaan met deze mensen om gezamenlijk tot oplossingen te komen?

Wat zou liefde doen met…

  • Onze zorgmedewerkers? Zou liefde niet zorgen voor een directe uitbreiding van de IC-bedden? Die IC-bedden, die jij de laatste jaren hebt wegbezuinigd.

Wat zou liefde doen met….

  • De 98% van de bevolking die op geen enkele wijze last heeft van het coronavirus? Zou liefde deze mensen dwingen mondkapjes te dragen en onderlinge afstand creëren? Of zou liefde ervoor zorgen dat mensen door middel van aanraking en ongehinderd non-verbaal contact zich veilig en geliefd voelen? En zodoende kunnen ontspannen?

Wat zou liefde doen met…

  • Het immuunsysteem? Zou liefde niet zorgen dat er maximaal ingezet zou worden op het voorkomen van ziekte?

Voor een gezonde samenleving hebben we een lange termijnvisie nodig. Daar is een combinatie van intelligentie en liefde voor. Geen paniekpolitiek, die grillig is, maar een beleid dat gefundeerd is op eeuwigheidswaarden. En je ziet hoe anders het zou zijn wanneer er liefde in het spel is. Wanneer de menselijkheid teruggebracht is in de politiek. Dan spreken we niet meer van een INTELLIGENTE lockdown, maar veeleer van een WIJZE lockdown. Deze wijze lockdown kan dan door iedereen die wil toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan die 2% die de risicogroep vertegenwoordigt. Geheel vrijwillig en naar eigen inzicht. Wij vertrouwen dat jij voor jezelf kunt bepalen wat voor jou en jouw naasten het meest kloppend is. Gezond verstand en liefde weer aan zet!

Door nieuwe voorwaarden van social media platforms is het lastiger om snel bereik op te bouwen.
Hoe kun je Vrij en Sociaal Nederland helpen?

* Like, maar VOORAL-> DEEL ONZE BERICHTEN OP FACEBOOK
https://www.facebook.com/vrijensociaalnederland
* Nodig mensen uit voor de wekelijkse ZOOM: Donderdag 19:50
Je vindt de ZOOM sessies onder Events op de Facebook pagina
* Volg en retweet ons op Twitter: http://twitter.com/vrijensociaal
* Word lid of doneer via www.vrijensociaal.nl
* Meld je aan als vrijwilliger via www.vrijensociaal.nl

Winkelwagen
There are no products in the cart!
Continue Shopping